Vandets vej til hanen

Trin 1 - Grundvand

I Danmark får vi størstedelen af vores drikkevand fra grundvandet. Grundvandet bliver dannet af regnvand, som i løbet af et par årsiver gennen mange jordlag, før det når grundvandet. På vej ned gennem de mange jordlag, bliver vandet renset. Der er forskel på hvor dybt grundlandet ligger, men almindeligvis bliver vandet hentet 50-70 meter nede.

Trin 2 - Vandværket

Der er ca. 2.700 vandværker i danmark, hvoraf størstedelen af private. De fleste af disse ligger uden for de større byer. Vandværkerne pumper vand op fra grundvandet, og selvom vandet er rent, så skal det gennemgå en behandling, før det bliver sendt videre til forbugerne.

Når grundvandet kommer ind på vandværket, så skal det iltes, dels for at give en bedre smag, men også for at gøre det nemmere at rense vandet for Jern og Mangan. Rensningen sker gennem store filtre, og herefter opbevares vandet i rentvandsbeholdere, og venter på at blive brugt. Vandet bliver jævnligt analyseret, for at sikre at der ikke kommer bakterier i, og mange vandværker offentliggør deres analyser her på hjemmesiden.

Trin 3 - Fra vandværket til forbrugeren

Før vandet kommer ud af vandhanen, skal igennem lange vandledningerne, og passere din vandmåler, før det når til netop din vandhane.

Yderligere information